Introductie ART
In navolging van FACT en HIC is er met experts op meerdere bijeenkomsten nagedacht over een vernieuwend kader voor de langdurige ggz. Voor deze vergeten doelgroep was er behoefte aan een andere vorm van behandeling en zorg. De uitkomst is een nieuwe naam: Active Recovery Triad, ofwel Actief herstel in de Triade (ART).
Kernaspecten van ART zijn: relationeel, risico’s nemend, lerend, en betrokkenheid in en van de samenleving. De zorg dient breder en opener te worden. Het is de kunst mensen uit te dagen om te (mogen, willen, kunnen) “worden wie je bent”, met onophoudelijk vertrouwen. Gewoon doen en gewoon praten. Echt onbevooroordeeld luisteren en nabij zijn. En een nadrukkelijk streven naar eindigheid van opname en tijdsgebonden zorg.
Net als bij HIC en FACT is er gekozen om te werken met een ART-werkboek (‘De kunst van ART’) en een ART-monitor waarin vakinhoudelijke, organisatorische en bouwkundige kenmerken van het ART-concept staan beschreven. De ART-monitor beoogt de kwaliteit en modelgetrouwheid van ART zorg die wordt geboden te meten.
WERKBOEK
De kunst van ART
Het werkboek De Kunst van ART is verkrijgbaar via de Boom Psychologie & Psychiatrie.
Actief
ART is tijdelijk, actief vragen naar wensen voor woon- en verblijfsomgeving en een actieve houding van alle betrokkenen.
Herstel
ART gaat over aandacht hebben voor het herstelproces van cliënten, waarin herstel van gezondheid, identiteit, dagelijks leven en maatschappelijke participatie belangrijk zijn.
Triade
ART staat ook voor samenwerking in de triade van cliënt, naasten en zorgverleners. Hierin is een belangrijke rol weggelegd voor ervaringsdeskundigen en familie ervaringsdeskundigen.
Samenwerkingspartners
Een groot aantal ggz instellingen en RIBWs zijn aangesloten bij de ART beweging: