Terugblik op de ART platformbijeenkomst van 21 november 2024
Op 21 november 2024 vond de landelijke ART platformbijeenkomst plaats, georganiseerd in samenwerking met het project Een Gedeeld Verhaal. We kwamen samen in de bijzondere Metaalkathedraal in Utrecht, een inspirerende locatie waar de workshops werden gehouden in sfeervolle ruimtes zoals Hemelrijck en Stadsherberg, en zelfs buiten in de Dome (een soort yurt).
Er was een prachtige opkomst met ruim 130 deelnemers, waaronder cliënten, naasten, onderzoekers, beleidsmakers, en vooral (woon)begeleiders, verpleegkundigen en behandelaren. Lisette van der Meer, psycholoog en onderzoeker aan de RUG en bij Lentis, opende de middag. Vervolgens luisterden we naar Joey Tamminga, cliënt bij Lentis en voormalig bewoner van een BW in de stad Groningen, die zijn ervaringen met ART deelde en ons waardevolle tips en adviezen gaf om nog herstelondersteunender te werken.
Je kunt zijn podcast over ART hier beluisteren (https://open.spotify.com/episode/54qyF9opfbipiwvEtxI9Hk?si=MKPgLOloTRmQkOwR80raLw&t=2).
Daarna nam Yolande Voskes, onderzoeker Amsterdam UMC en GGZ Breburg en voorzitter van de stichting HIC-ART, ons mee in de huidige stand van zaken rond ART en de plannen voor de komende jaren. Mariken de Koning, psychiater en onderzoeker bij het Amsterdam UMC en Arkin, vertelde over de ontwikkeling van de interventie Een Gedeeld Verhaal en de ervaringen van de afgelopen twee jaar op drie pilotlocaties (zie https://onderzoek.arkin.nl/onderzoek/een-gedeeld-verhaal/). Tot slot gaven Lieke Zomer, onderzoeker en beleidsmedewerker bij het Amsterdam UMC en Altrecht, en Bram Berkvens, directeur bij Reinier van Arkel, een presentatie over de ontwikkeling van ART voor senioren, gericht op oudere cliënten in de langdurige zorg. Het addendum op het ART werkboek voor senioren is inmiddels verschenen!
Na het plenaire programma volgden twee workshoprondes. Er waren veel interessante workshops, waardoor het lastig was om een keuze te maken. De onderwerpen varieerden van het belang van identiteit bij herstel, daginvulling en zingeving, en triadisch werken, tot de rol van ervaringswerkers op ART-afdelingen, de inhoudelijke doorontwikkeling van ART en landelijke samenwerking voor onderzoek in de langdurige zorg. Ook was er de mogelijkheid om deel te nemen aan een moreel beraad of te ervaren hoe muziektherapie werkt. Hieronder tref je, indien de sprekers dit hebben gebruikt, de powerpoint van de plenaire opening en de workshops.
In de pauze en na afloop werden hapjes en drankjes geserveerd, en vonden deelnemers elkaar om ervaringen uit te wisselen. Dit is een belangrijk doel van de platformmiddag, en het was mooi om te zien dat mensen elkaar daadwerkelijk wisten te vinden.
We hopen iedereen de volgende keer weer te mogen verwelkomen! Houd onze website in de gaten voor de volgende ART platformbijeenkomst. Hoewel het nog even duurt, is de datum voor het eerstvolgende HIC&ART congres al bekend: donderdag 26 maart 2026.
Plenaire opening – ART senioren
Download hier de Powerpoint in PDF
Plenaire opening – Presentatie Een Gedeeld Verhaal
Download hier de Powerpoint in PDF
Spiegelgesprek ART bijeenkomst verslag
Download hier de Powerpoint in PDF
Workshop Triadisch werken in de ggz praktijk
Download hier de Powerpoint in PDF
Workshop Van Onderzoek naar Actie – Hoogcomplexe Situaties GGZ
ART 21november 2024
Download hier de Powerpoint in PDF
Workshop Van Onderzoek naar Actie – Inleiding en project Passend Meten
Download hier de Powerpoint in PDF
Workshop Van Onderzoek naar Actie – PP Academische Werkplaats langdurige ggz
Download hier de Powerpoint in PDF
Artikel Handelingsperspectieven voor een zinvolle daginvulling bij ernstig gedrag
Download hier de Powerpoint in PDF