Het gedachtegoed van Stichting HIC&ART
Stichting HIC & ART draagt zorg voor het HIC model (High & Intensive Care) en het ART model (Active Recovery Triad). Deze twee modellen zijn onder regie van stichting HIC & ART door diverse ggz-organisaties en in samenwerking met Amsterdam UMC ontwikkeld voor de kortdurende en langdurende klinische behandeling in de geestelijke gezondheidszorg.
High & Intensive Care is een antwoord op de behoefte in de samenleving om mensen die in ernstige psychiatrische nood verkeren goed en menswaardig op te vangen en te behandelen, in een omgeving waar veiligheid en bescherming gecombineerd wordt met respectvolle zorg en behandeling. Centraal staat daarin het terugdringen van dwang en drang met de aandacht gericht op het herwinnen van de eigen regie van de cliënt.
Active Recovery Triade richt zich op cliënten bij wie het herstel is gestagneerd. Het ART model biedt een nieuwe professionele standaard waarbij wordt uitgegaan van de behoeften, drijfveren en wensen van de cliënt in zijn dagelijks leven. Het gaat daarbij om gewone dagelijkse levensbehoeften zoals het hebben van een eigen woonomgeving, werk, financiële zekerheid, vrienden, een relatie, etc.. Het gewone weer mogelijk maken is dan ook de belangrijkste missie van ART.
Doorontwikkelen van het model en kennisdelen blijft belangrijk. Jaarlijks is er een platformbijeenkomsten. Bovendien oriënteert de stichting zich op de wijze waarop social media of andere activiteiten kunnen bijdragen aan netwerkversterking.
Stichting HIC & ART ziet de ontwikkeling de komende jaren in nauwe relatie met de ontwikkeling van Netwerkpsychiatrie.